Wednesday, December 10, 2014

Põhimõisted.


Ülesanne 1 Link mõistekaardile  

https://bubbl.us/?h=25f760/4cb7fd/24IGrWC/uINhw&r=2125588773


Ülesanne 2

Sort: `Elliott`s Variety`
Liiginimi eesti keeles: linnakivirik
Liiginimi ladina keeles: Saxifraga x urbium
Perekond: kivirik Saxifraga
Sugukond: kivirikulised Saxifragaceae
Tunnus: hübriidi näitab ladinakeelses nimes olev x

Linnakivirik on varjukiviriku ja ühe talle lähedase liigi (S. spathulata) hübriid. Linnakivirik moodustab rosettidest tiheda vaiba, mistõttu sobib pinnakatteaimeks poolvarju, ka puude-põõsaste alla. Tema lehed rosetis on kujult äraspidimunajad, hambulise serva ja lühikese tiivulise karvase rootsuga. Punakate, veidi kleepuvate õisikuvarte tipus puhkevad mai lõpus-juunis väikesed valged punaste täpikestega õied, mis on koondunud hõredasse pöörisesse. Sortidest on tuntud liigist madalamate rosettidega ning roosade õitega Èlliott`s Variety`ja kollasetäpiliste lehtedega Àureopunctata`. Liiki tuntakse ka nimetuse all London Pride.

Need taimed (täpselt ei teagi, olid nad  varju- või linnakivirikud) kasvasid aastakümneid mu vanaema aias põõsaste all ja jäid täiesti märkamatuks, küllap sellepärast, et naadipadriku mahaniitmise käigus niideti ka õrnad õievarred.
Ühel aastal näitasid nad siiski oma habrast ilu ja ma kaevasin mõned rosetid välja ning tõin oma aeda. Nüüdseks on nad moodustanud pea meetrise läbimõõduga padjandi ning saanud mu lemmikuteks. Varasuvel sooja õhtupäikese käes
sädelev pitsiline õievaht on tõeliselt romantiline vaatepilt.







Kasutatud materjalid:
http://en.wikipedia.org/wiki/Saxifraga_%C3%97_urbium
http://www.aiasober.ee/liigikirjeldused/411
http://www.florashop.dk/images/2355153-2355154-skilt-p.jpg

1 comment: