Sunday, April 5, 2015

Aiatööriistad




Iga töö õnnestub paremini, kui on olemas sobiv ja korras tööriist.
Lillepeenarde rajamiseks ja hooldamiseks on vaja:

Töökindad
Parimad on tekstiilist, kummikattega kindad. Külmemal ajal võib sisse panna veel õhukesed tekstiilkindad. Nii ei kulu ka sõrmeotsad liiga ruttu läbi. Kinnaste valik on lai, kasutamine sõltub aastaajast ja töö iseloomust.


Märkimise vaiad, märkenöör
Kui alustada peenra rajamist sinna, kus enne on olnud midagi muud, tuleb koht kõigepealt õigesti maha märkida. Nööri võib kasutada ka abivahendina peenra serva sirgekslõikamisel või ridadena istutusel. Punane märkenöör on hästi nähtav, vastupidav ja kergesti kinni/lahtisõlmitav. Vabakujuliste peenarde puhul võib kasutada aiavoolikut vms.



Labidas
Pinna sügavaks ettevalmistamiseks sügisel, mätaste eemaldamiseks, suuremate taimede istutusaukude kaevamiseks, tugeva juurestikuga püsilillede puhmaste jagamiseks, väiksema mahuga tööde puhul kühveldamiseks. Labida puhul on tähtis kergus, mugav ja sobiva pikkusega vars. Seni kasutatutest pean parimaks Fiskarsi kerget labidat.

Fiskars Garden Light
kumer labidas


Kaevamishark
Vajalik mulla ettevalmistamisel, umbrohujuurte eemaldamisel, taimede väljakaevamisel eelkõige sügisel ja kevadel. Fiskarsi kerge hark on väga käepärane ja mugav.

Fiskars Garden Light
 kerge kaevamishark


Mullafrees
Suuremate pindade puhul hea abivahend mulla peenestamisel ja kobestamisel. Vahetatava tööseadmega mudelitel on võimalik kasutada ka teisi tarvikuid, näiteks samblareha, muru õhustaja, servalõikaja, umbrohujuurija. Nii on ühest tööriistast kasu mitmekordne.

Lisaseadmetega mullafrees
Husqvarna T300RH Combi
Väga kerge mudel


Käsikäru
Aias, kus tuleb transportida mitte ainult taimejäänuseid ja muud kerget materjali, vaid ka kive, liiva jms, on otstarbekam valida metallist kastiga käru. Kaherattalist käru on kergem vedada ja see ei lähe nii kergesti ümber, kuid kitsaste liikumisteede puhul on mugavam üherattaline käru. Kasulik on vaadata, kas kasti serv on tugevdatud.
Aiakäru Universaal 100l


Ämber
Universaalne vahend  kastmisvee toomiseks, väetiselahuse segamiseks, mahtude mõõtmiseks, taimejäänuste kogumiseks rohimisel. Kergete materjalide jaoks on hea suuremahuline ämber, vee jaoks 10-liitrine. Ämbreid peaks olema mitu. Plastmass on meeldivam kui plekk - ei kolise ega lähe mõlki.

Ehitusämber 20l



Raudreha
Vajalik peenra pinna tasandamisel enne istutustöid, liiva ja muu raskema materjali laialiajamisel. Kuna meie majapidamises on veel alles vana raudreha ja seda tööriista ei lähe kuigi sageli vaja, siis pole hakanud uut ostma ning kogemused tänapäevaste rehade osas puuduvad.

Fiskarsi alumiiniumreha


Murureha 
Neid on nii plastikust kui metallist. Mõlemad on head ja kerged. Sobivad lehtede ja taimejäänuste riisumiseks peenardelt ja murult. Metallist piidega reha on eriti hea murust sambla eemaldamiseks. Plastmassrehaga saab eemaldada kevadel prahti püsikupeenrast, ei vigasta taimi.


Kastekann
Eriti vajalik istutustöödel, kui taimed peavad saama korraga suurema koguse vett. Kui arvestada, et kasulikum on kasta harvem, aga põhjalikult, on kastekann parem valik kui voolik. Vahendi valik sõltub ka töömahust. Seesugune kastekann on mul hästi vastu pidanud vähemalt 7 aastat.

Kann, millel on hoidik sõela tarbeks



Kastmisvoolik ja pihusti
Kergendavad olulisel määral aedniku tööd. Hea, kui kastmisvesi ei tuleks otse kaevust, vaid oleks mõnes mahutis eelsoojenenud.

Claber Ergo-Garden Smart Pistol
Voolik 50m


Käpp-kobesti
Vajalik mullapinna kobestamisel ja umbrohtude tõusmete hävitamisel.  Kui seda teha piisavalt sageli, jääb rohimise vajadus palju väiksemaks. Oluline tööriist eelkõige kevadisel püsilillepeenarde hooldusel. Otstarbekas on pika varrega kobesti, et töötegija ei peaks pidevalt kummargil olema või kükitama. Tihedamas peenras võib suvistel hooldustöödel tarvis minna ka käsikobestit. Minule sobis selline, mille ühel pool on piid ja teisel pool tera.

Vars Gardena Combi
Gardena Combi käsikobesti
Fiskars Quick Fit kobesti

Fiskarsi kõblas-kobesti


Servalõikaja
Poolkuukujuline tööriist peenraservade korrashoiuks kevadest sügiseni. Hoolas aednik lõikab servi aprillist septembrini 1 kord kuus, siis püsivad need korrektsed. Sobib ka lameda teraga labidas.

Fiskars Quick Fit servalõikaja



Istutuskühvel
Vajalik vahend väiksemate taimede istutamisel ja väljakaevamisel.

Gardena isututskühvel


Oksakäärid ja universaalsed aiakäärid
Vajalikud kevadest sügiseni: kuivanud varte  ja äraõitsenud õite lõikamisel, istutamise juures juurte ja lehtede kärpimisel, võsundite lõikamisel. Tugevamatega saab lõigata ka peenemaid oksi. Kääride kvaliteet on oluline: kehvad käärid kiiluvad kinni, võtavad vahele, kulutavad aega ja rikuvad tuju. Kuna paljud kasutajad kiidavad Fiskarsi kääre, plaanin need ka endale osta.
Oksakäärid Fiskars Smartfit
Universaalsed aiakäärid Fiskars
Oksakäärid Fiskars Pro

Umbrohunapsik
Päris hea vahend võilillede väljatõmbamiseks. Siiski väsis Fiskarsi tööriist võitluses naaberkrundilt massiliselt levivate võililledega  2 aastaga.



Aianuga
Vajalik võrsete, puitunid varte lõikamiseks; väljakaevatud juurikate-sibulate korrastamisel enne talvist hoiustamist.



Lillesibulate istutuskorvid
Hõlbustavad sibulate ülesvõtmist, sortide lahushoidmist, kaitsevad sibulaid mullas näriliste eest. Kasulik on asukoht märgistada, et kaevamisel korve mitte vigastada.




Lilletoed
Väldivad taimede lamandumist, parandavad peenra väljanägemist. Sobilik on paigaldada, kui taimed on kasvanud 1/3 oma kõrgusest. Toed peaksid jääma hiljem vähemärgatavaks. Ise olen kasutanud puust vaiasid ja rohelist sidumisnööri, sest metallist tugesid kuluks suures aias väga palju. Looduslikust materjalist punutud toed oleksid kindlasti ilusamad.

Puidust võred ronitaimedele

Metallist toed

Katteloor
Vajalik varaste külvide ja istutuste kaitsmiseks külma eest, aitab veidi ka niiskust säilitada. Loor tuleks paigaldada raamile, et see ei puutuks vastu taimi.


Pildid pärinevad:
http://www.hortes.ee/est/aiatarvikud-aiatooriistad  
http://www.bauhof.ee/aed.html
http://hansaplant.ee/?op=body&id=637
http://www.aiakaubad.ee/tooriistad.html
http://ecx.images-amazon.com/images/I/51RHCDeNEjL._SL1141_.jpg



No comments:

Post a Comment